Maak jouw website succesvol

Voor het eerst voor de camera

Voor het eerst voor de camera verschijnen. Het kan spannend zijn. Maar waar moet je nou op letten? Je hebt inmiddels nog geen ervaring met het verschijnen achter de camera. Hier een aantal tips om jouw op weg te helpen.

Tip 1: Zie er verzorgd uit
Je video staat oneindig lang op het internet en kan wel door duizenden personen bekeken worden. Voor de meeste kijkers zal het de eerste kennismaking met jou zijn. Een eerste (video)indruk maak je maar één keer, zorg er dus voor dat er verzorgd en netjes op de film staat. Kijk voor de opname nog eens goed in de spiegel

Tip 2: Lach. Sta er stralend en positief op
Een positieve “good feeling” video, zorgt voor positiviteit bij de kijkers. Zorgt er voor dat kijkers een goed gevoel bij jou krijgen. Dit is belangrijk. Hierdoor trek je meer klanten aan/zullen klanten sneller een product of dienst afnemen. Zorg dus voor positiviteit, maar ben wel jezelf en doe niet overdreven blij (of je moet in werkelijkheid ook overdreven blij zijn). Heb je jouw dag niet, een kater van gisteren of oog wallen: stel dan de opname uit totdat je weer straalt.

Tip 3: Praat duidelijk en algemeen beschaafd Nederlands
Je video wordt landelijk bekeken, dus zorg er voor dat iedereen in Nederland jou kan verstaan. Richt je jezelf alleen in mensen uit jouw regio, dan kun je overwegen om “plat” te gaan praten. Toch straalt dit doorgaans niet echt professionaliteit uit. Ik adviseer je dan ook om gewoon Nederlands te praten (maar pas wel je eigen taal toe/ben jezelf met praten)

Tip 4: Gebruik je handen, beweeg natuurlijk
Geen stilstaande “pop”. Bijna iedereen gebruikt gezichtsuitdrukkingen en handen om zijn boodschap beter en duidelijke over te brengen. Doe dit ook voor de videocamera. Eventueel mag je dit zelfs nog iets overdrijven..

Tip 5: Bouw een oefenkwartiertje in
Om vertrouwd te raken met de camera heb je even tijd nodig. Bouw dan een oefenkwartiertje in. Je kunt gewoon de camera laten lopen. Meestal zijn de spontane opnamen de beste.

Tip 6: Praat natuurlijk (niet lezend!)
Je video moet ontspannen overkomen. Een verhaal van een stuk papier oplezen? Nee, dat is niet spontaan. Dat heeft de kijker door. Heb je moeite? Laat dan iemand anders telkens één zin voorpraten en praat de zin na. Uiteraard knip je het voorzeg gedeelte uit de video.

Tip 7: Kijk in de camera
Oogcontact is belangrijk. Als de kijker jou in de ogen kan kijken, dan komt je boodschap veel beter en persoonlijker over. In de lens van de videocamera kijken dus.

Tip 8: Praat tegen één persoon
Je video wordt door één persoon bekeken. Praat dus ook tegen die persoon. Gebruik persoonlijke woorden zoals jij (of u). Mijn advies is om het wat losser te houden, dus jij/je te gebruiken.

Tip 9: Humor
Een vleugje humor doet wonderen en maakt je video interessanter voor de kijker. Maar, overdrijf niet.

Referenties:

 
 

Benieuwd wat video kan betekenen voor jouw bedrijf? Maak nu een afspraak.

Meer informatie